top of page

Ilmanvaihdon säätö ja ilmamäärän mittaus

Varmista, että ilmaa vaihtuu joka tunti oikea määrä ja ilmasi pysyy raikkaana.

Tarjoamme ilmanvaihdon säätö- ja ilmamäärän mittauspalveluita luotettavalla ammattitaidolla. Teemme mittauksia sekä säätöjä kaikenkokoisiin ja tyyppisiin kohteisiin. Palvelemme Helsingin ja pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereen, Turun ja Oulun seuduilla sekä muun Suomen alueella.

Ilmavirran oikea taso, eli se miten paljon ilmaa taloon tulee ja poistuu, vaikuttaa suuresti ilmanvaihdon toimivuuteen. Jos ilma ei vaihdu tarpeeksi, se on tunkkaista ja jos ilmaa vaihtuu liikaa, esimerkiksi sähköä kuluu turhaan. 

Erityisen tärkeää on ottaa huomioon ilmamäärien tasapaino. Jos tulo- ja poistoilman määrät eivät ole tasapainossa, taloon aiheutuu ali- tai ylipaineongelma. 

Ilmanvaihdon säätö ja ilmamäärien mittaus tehdään yleensä ilmanvaihtokanavien puhdistusten yhteydessä. Teemme tarvittaessa näitä myös erillisenä palveluna, tuolloin esimerkiksi ilmanvaihdon säädön hinta lasketaan tapauskohtaisesti. 

Ilmanvaihdon säätö ja ilmamäärän mittaus - Ilmasi Oy

Miksi ilmanvaihdon säätö ja ilmamäärän mittaus kannattaa tehdä?

Ilmanvaihdon virheellinen säätö voi aiheuttaa sisäilman laadun heikkenemistä tai kosteusvaurioita. Siksi on erittäin tärkeää, että ilmanvaihdon säätö toteutetaan oikein.

Asunnon ilmanvaihto tulee olla säädetty tasapainoon tai lievään alipaineeseen. Optimaalisessa tilanteessa asunnon ilmanvaihto on täysin tasapainossa. Väärä säätö voi johtaa liian voimakkaisiin alipaineisiin tai ylipaineisiin, jotka puolestaan aiheuttavat ongelmia.

Ilmanvaihtojärjestelmän säätö tulee tehdä ilmanvaihtosuunnitelman mukaisesti, jotta se toimii suunnitellusti. Oikea säätö takaa huonekohtaisen ilmanvaihdon sekä tasapainoisen suhteen tulo- ja poistoilmavirroissa. Rakennuksen ylipaine voi aiheuttaa kosteuden siirtymistä ulkovaippaan, ja liian voimakas alipaine voi heikentää tulipesien vetoa sekä lisätä ulkoa tai rakenteista tulevien epäpuhtauksien määrää.

Huoneistoon / kiinteistöön tulisi tulla hallitusti uutta ilmaa saman verran kuin sitä poistuu. Liian suuri alipaine voi aiheuttaa korvausilman kulkeutumista epätoivotuilta reiteiltä, kuten viemäreistä ja rakenteista. Tällöin esimerkiksi viemärin hajut, home, radon ja ruoanvalmistukseen liittyvät hajut naapuriasunnosta voivat päätyä huoneilmaan.  

Tämän vuoksi ilmanvaihdon epätasapaino voi pahimmillaan aiheuttaa terveysongelmia huonon sisäilman takia. 

MIKSI ILMAVIRTA TULEE MITATA JA TARVITTAESSA SÄÄTÄÄ?

ilmamäärän mittaus

ILMAMÄÄRÄN MITTAUS

Ilmavirran mittauksella voimme tarkistaa ilmanvaihdon säätöjen tason ja määrittää onko ilmavirran säädölle tarvetta.

Suoritamme ilmamäärien mittauksen ilmanvaihtokanavien puhdistuksen jälkeen. Teemme myös erillistyönä ilmavirran mittauksia, kun on aihetta epäillä yli- tai alipaineongelmaa, mikä on voinut aiheutua esimerkiksi venttiilien silmämääräisestä säädöstä. 

Ilmavirran mittaukseen käytämme suomalaista HK Instruments PHM-V1 venttiilinsäätömittaria. 

ilmanvaihdon säätö

ILMAVIRRAN SÄÄTÖ

Ilmavirran säätö suoritetaan silloin, kun ilmaa ei vaihdu ilmanvaihtosuunnitelman mukaista määrää. Tämä voi tapahtua esimerkiksi, kun ilmanvaihtoventtiileihin on koskettu ilman asianmukaisia laitteita, tai tulo- ja poistopuhaltimien nopeuksien suhteet on säädetty väärälle tasolle.

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen jälkeen mittaamme ilmavirran ja säädämme ilmanvaihdon suunnitelmien mukaiseksi, tai niin lähelle kuin se on mahdollista tehdä venttiilien ja säätöpeltien avauksilla. Jos puhaltimien nopeuksia täytyy muuttaa, tämä sisältyy urakan hintaan. Tämä edellyttää, että ilmanvaihtokoneessa on puhaltimet joiden nopeuksia voi muuttaa ja lisäksi että muutoksen voi tehdä ilman sähkömiestä.

Ilmavirran säätöön käytämme suomalaista HK Instruments PHM-V1 venttiilinsäätömittaria. 

Industrial HVAC Installation

YLI- JA ALIPAINE

Jos ilmanvaihto ei ole oikein säädetty, rakennukseen aiheutuu yli- tai alipainetta. Ylipaine työntää kosteutta huoneesta ulkovaipan rakenteisiin ja voi johtaa kosteusongelmaan. Alipaine vastaavasti tuo epäpuhtauksia ulkoilmasta tai talon rakenteista sisätiloihin. Alipaine voi myös aiheuttaa heikkoa vetoa tulipesistä.

Miksi valita meidät ilmanvaihdon säätöön ja mittaukseen?

  • Rehellinen ja avoin palvelu 

  • Kokeneet ja ammattitaitoiset säätömiehet 

  • Kilpailukykyinen ja läpinäkyvä hinnoittelu 

  • Tyytyväisyystakuu 

LISÄTIETOA ILMAVIRRAN SÄÄDÖN TÄRKEYDESTÄ ALLA OLEVASTA BLOGISTAMME.

bottom of page